lunedì 11 luglio 2011

Europa, Uniunea Europeana, Euroscepticismul

Foarte multe persoane, din mai toate tarile Europei se declara eurosceptici si nu vad nici o utilitate in existenta UE. M-am gandit ca ar fi o idee buna sa expun cate o idee sau 2. Voi evita datele si numele fiindca ingreuneaza cititul si intelesul.

Cand a mai fost Europa unita, cum si de ce.
  • Imperiul Roman s-a numit prima Europa Unita. Nu corespunde intrutotul cu UE ori cu localizarea geografica a continentului. Pe vremea aceea, zone precum nordul si nord estul Europei (Scandinavia, Danemarca, Germania, Polonia, Tari Baltice) nu reprezentau decat zone salbatice si irelevante. In schimb includea Africa de nord, Asia Mica, Siria, Palestina si cu intreruperi Caucazul si Asiria-Babilonia. Zone in totalitate pierdute astazi.
  • In Imperiul Roman, in mare parte a existentei sale oamenii liberi din provinciile sale erau cu totii cetateni cu drepturi egale. Si era pace. Desigur nu o pace perpetua. Erau razboaie civile si invazii barbare. Dar in mare parte a timpului era pace. Oricum mult mai linistit decat daca ar fi fost triburi, regi, sefi locali.
Pax Romana a dus la inflorirea comertului. Din bugetul centralizat, se construiau drumuri, canalizari, se raspandeau cunostinte de arhitectura si agricultura si era mentinuta o forta militara care sa pazeasca oamenii si avutiile lor.
Pe scurt, viata era infinit mai buna si mai linistita deca daca Imperiul nu ar fi fost. Cultura si modul de gandire care ne caracterizeaza azi de acolo vin. De la Imperiul Roman.
Doar ca oamenii s-au obisnuit cu viata foarte linistita, au renuntat incet incet la a isi sustine opiniile in conducerea statului si prea sensibili pentru a putea pune mana pe arma cand venea barbarul sa fure si sa omoare. Si intre ambitiosi care vroiau sa conduca si barbari din afara care vroiau sa fure, incet incet s-a dus totul. Au ramas insa limba si ideile.
  • Au mai fost si alte Imperii. In Europa occidentala le place sa creada ca Regele francilor Carol cel mare a fost un nou imperiu European. Doar ca a duart putin mai mult decat zilele lui Carol si a inclus Franta, Germania si Nordul Italiei.

  • A fost apoi Napoleon. Francezii Republicani au incercat sa uneasca Europa distrugand batranele monarhii si Imperii. Au incercat sa imbunatateasca starea de fapt, sa elimine ideea potrivit careia unii sunt nascuti sa conduca iar altii sa asculte. Aproape au reusit dar... au cam exagerat si s-a terminat rau. Au lasat in urma insa multe lucruri bune si au readus la viata multe idei din vremea Romei.
Uniunea Europeana. Cand, cum si de ce.

  • Dupa caderea Imperiului Roman au urmat razboiaie. Pentru pamant, pentru bani, pentru influenta si, de multe ori, pentru ca asa a vrut un anumit Rege, sef. Ultimele au fost cele 2 razboaie mondiale. Rezultatul? Zeci de miloane de morti, sute de orase rase de pe suprafata pamantului, datorii in bani si nu numai care se platesc si acum. Cauza? Un Imparat Habsburg caruia i s-a parut normal sa trimita la moarte milioane pentru a isi razbuna fiul asasinat. Apoi un adevarat hipnotizator al maselor numit Adolf Hitler. El a reusit sa convinga un popor ca ei sunt buricul pamantului si ca trebuie sa se razbune. Imbabat de putere, a aruncat lumea intr-un conflict devastator in urma caruia Europa a pierdut pozitia de lider al civilizatiei in favoarea Rusiei si Statelor Unite.
  • La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial Europa era in ruine. Franta era psihologic la pamant, Germania complet distrusa di depopulata, Marea Britanie isi vinde Imperiul colonial pentru a-si plati datoriile catre SUA. Alte tari precum Italia, Grecia, Spania, Portugalia  sunt oricum inapoiate in timp ce jumatatea de est a continentului intra sub o cortina de fier care ii va lasa 45 de ani mai tarziu infranti si aproape incapabili de a se adapta unei lumi din care au lipsit jumatate de secol.
  • In aceste conditii, creearea unei uniuni europene in care statele sa nu mai fie in conflict devenea o necesitate. Munca a inceput la putin dupa razboi. S-au propus si dezbatut plaunui si idei. A iesit ceea ce vedem acum. Uniunea economica si monetara sunt doar mijloace pentru a ajunge la unicul scop al UE: eliminarea conflictului. Franta si Germania de exemplu, o data avand aceeasi moneda, politici comune, lipsa de taxe si control vamal, ar putea fi in sfarsit, in pace si se pot concentra pe a construi si nu pe a distruge rivala. Nu este vorba doar de conflict militar aici. Ci si de conflicate economice, probleme sociale (vezi ungurii din Romania). Toate aceste probleme devin aproape irelevate intr-o uniune lipsita practic de granite.
Euro scepticii

Ei sunt sceptici in general fara a se fi informat in privinta. Sunt sceptici fiindca nu le place sa "mearga cu gloata". In general, observatiile lor sunt:
  • Cresterea costului vietii dupa aderarea la Euro. In cele mai multe cazuri, este fix pe dos. Ca si exemplu, Italia, Spania sau Portugalia au profitat enorm din intrarea in zona Euro. Lira italiana s-ar fi dus la fund fara indoiala iar Portugalia in afara UE nu ar fi avut nici un km de autostrada. Intradevar Franta sau Germania, ca si economii mai mari si mai stabile, au platit ceva mai mult decat au primit. Dar oricum, lipsa taxelor vamale a ajutat toate tarile care au aderat initial.
  • Subminarea statului national. Mai ales ca si roman, mandria ca ma fura un conational pe care l-am votat si nu unul strain lipseste cu desavarsire. Cred ca Italia nu este chiar asa de innebunita dupa al sau Berlusconi si lista continua. Lideri nationali au fost toti cei care au adus atatea nenorociri. Incepand cu Hitler si terminand cu cine vreti voi. O guvernare certral europeana care sa nu tina cont de cine e stanga si cine e dreapta, de rivalitatea dintre berea ceha si cea germana, mi se pare o idee buna.
  • Conspiratia, masonii sionisti care vor sa controleze planeta. Nu avem ce comenta aici. Prea penibil.
In concluzie, sa ne gandim cu ar fi fara UE. Cum ar fi relatia dintre Romania si Ungaria, Germania si Polonia, unde si cand s-ar fi oprit razboiul din Iugoslavia si cum ar fi aratat azi o Grecie in care nu mai exista bani pentru a plati pensiile si salariile.

Nessun commento:

Posta un commento